Erosionssikring ved tørre skrænter

Tørre skrænter - når naturen behøver en hjælpende hånd

Sikring af skråninger over vand - midlertidig eller permanent

Erosionssikring til tørre skrænter

Når vi taler om tørre skråninger, så mener vi skråninger, som udelukkende påvirkes af regn eller vind og altså ikke er i direkte kontakt med vand. Tørre skråninger er for eksempel vejskråninger, støjvolde, dæmninger med mere.

I mange situationer kan du hjælpe græs eller anden beplantning igennem de første år ved hjælp af en erosionssikring - uden behov for efterreparation. Erosionssikring er derudover en relativt beskeden anlægsomkostning.

Hvordan får jeg den optimale løsning?

Flere ting er afgørende, når du skal vurdere, hvilken løsning, der er bedst til lige præcis dit projekt. Du skal overveje faktorer som for eksempel skråningens hældning, skråningens længde, hvilken jordart skråningen er af, eller om det skal være en permanent eller midlertidig erosionssikring og lignende. Når du skal finde ud af den optimale løsning, er der to muligheder at vælge imellem:

 

  • Midlertidig erosionssikring
  • Permanent erosionssikring

 

 

 

Midlertidig erosionssikring

Her taler vi om en sikring, der skal beskytte skråningen, indtil bevoksningen har fået fat, og du ikke længere forventer problemer med erosion. Her anvender du biologisk nedbrydelige net, produceret af kokos, jute eller biofibre. Disse produkter nedbrydes normalt efter 1-5 år afhængigt af råmateriale, tykkelse og biologiske forhold.

De biologisk nedbrydelige produkter har samtidig den meget positive egenskab, at de kan optage vand svarende til flere gange deres egen vægt. Dette betyder, at bevoksningen har særligt gode vækstbetingelser i tørre perioder.

 

Jutenet mod erosion

Jutenet med sedumplanter

Du kan også vælge at benytte måtter med græsfrø. Derved kan du både sikre dig mod erosion, samtidigt med at du sørger for optimal såning af græstæppe. Biologiske erosionsnet rulles ud på skråningen og fæstnes med spyd, normalt 2-5 stk/m2.

Du kan læse mere om vores nedbrydelige erosionsnet her.

Permanent erosionssikring

Står du med nogle meget stejle eller meget lange skråninger eller skråninger af en jordtype, der er særligt overfølsom overfor erosion, kan du med fordel vælge en permanent løsning til erosionssikring. ​​​​​​​

Erosionsmåtter

Erosionsmåtter gør, at du kan beplante skråningen, i form af græs, træer og buske.

Som oftest benytter du tredimensionelle erosionsmåtter, som typisk er produceret af polyamid (nylon), polyethylen eller polypropylen. Disse erosionsmåtter er stort set ikke-nedbrydelige og skaber en armeret, sammenhængende græsmåtte i kraft af deres tredimensionelle struktur.

 

Enkamat erosionmåtter mod erosion

Permanente erosionsmåtter er også en god løsning, hvis du står med en skråning, som er udsat for kraftig mekanisk slitage. Her tænker vi især på skråninger, som udsættes for gangtrafik eller leg, for eksempel i børnehaver og i parkområder, hvor børn og voksne færdes på skråningen.  

Du kan læse mere om vores erosionsmåtter her

Trådmadrasser – gabioner

Du kan også vælge at anvende vores stenfyldte trådmadrasser, gabioner. Disse findes i mange typer og størrelser. De kan fyldes med sten og kan på grund af den sammenhængende struktur udgøre en meget effektiv sikring.

 

Monotec gabion mod erosion

Samtidig er de dekorative og du kan stort set designe dem, lige som du ønsker.

Du kan læse mere om vores Monotec gabioner her. ​​​​​​​

Geoceller

Hvis du står med en gold, sandet eller stenet skråning, hvor du gerne vil have noget beplantning, så er det nødvendigt med et udvendigt muldlag.  Her kan du med fordel benytte geoceller. Geocellerne ligger ovenpå et lag af geotekstil eller geonet og laver en række lommer, du fylder med muldjord, som du derefter kan beplante. Geocellerne kan indeholde 10-20 cm muldjord.

 

 

Armater geoceller mod erosion

Armater Geoceller af Geotekstil

permacell geoceller mod erosion

Permacell Geoceller af polyethylen

 

 

Geocellerne er også en oplagt løsning, hvis du står med en blød skråning, som du gerne vil have stabiliseret, så den bedre kan holde til eksempelvist gangtrafik og legende børn.

Du kan læse mere om vores forskellige typer geoceller her

Individuelle løsninger
Vi hjælper dig gerne med at udarbejde individuelle løsninger til dit projekt - i tæt samarbejde med dig.

 

Har du nogen spørgsmål om jordarmering, er du velkommen til at kontakte vores tekniske konsulenter, der selvfølgelig er behjælpelige med at give dig den information du ønsker. Kontakt os på 5948 9000 eller info@byggros.com.

Vi står klar til at hjælpe dig med at finde den optimale løsning til dit projekt.